Imelda Instituut opent in 2026 tweede vestiging in Etterbeek!

In september 2026 zal het Imelda Instituut een tweede vestiging openen te Etterbeek. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zal het oude Beobank-gebouw, gelegen tussen de VUB-campus en het station van Etterbeek, ombouwen tot een multifunctionele onderwijscampus. Projectontwikkelaar Befimmo staat in voor de conversie naar twee secundaire scholen en infrastructuur voor gemeenschapsactiviteiten.

Net zoals op de huidige ‘Saint-Michel’-site te Sint-Jans-Molenbeek zal Imelda de site delen met een school van het GO!, in dit geval het Koninklijk Atheneum van Etterbeek. 750 leerlingen ASO-onderwijs kunnen volgen in het Atheneum, terwijl Imelda 400 plaatsen creëert voor leerlingen in TSO- & BSO-richtingen. Daarbovenop is er voldoende ruimte om meer dan 2.000 m² sportinfrastructuur in te passen en een theaterzaal van 375 m². De sportzalen en de theaterfaciliteiten zullen tijdens de schooluren gebruikt worden door de leerlingen van de scholen op deze campus en de scholen in de buurt.

Piet Ketele, gedelegeerd bestuurder Inrichtend Comité Annuntiaten Heverlee: “Met de uitbouw van deze nieuwe school, als vestiging van het Imelda-Instituut, willen we gehoor geven aan de hoge Brusselse nood aan beroeps- en technisch secundair onderwijs. Aan de jongeren willen we tonen dat ze de moeite waard zijn om in te investeren, zodat ze vol vertrouwen een goede job kunnen vinden of verder studeren.“

De unieke ligging van het gebouw heeft verschillende voordelen, zoals meer dan 7.000 m² buitenspeelruimte voor de scholen, aan alle zijden van het gebouw. De nabijgelegen bus-, tram- en spoorhaltes maken deze site zeer goed bereikbaar voor scholieren, VUB-studenten, theater- en concertliefhebbers en sporters van over heel Brussel en daarbuiten. Tenslotte worden er 125 parkeerplaatsen opengesteld, voor leerkrachten en voor bezoekers, wat de mobiliteit in de buurt moet verbeteren.

Minister Sven Gatz: “Met dit bouwproject van 60 miljoen euro, de creatie van een grote onderwijscampus op een toplocatie in Elsene, bewijst de VGC opnieuw haar engagement voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Hiermee drukken we onze stempel op onze stad en zorgen we voor een nieuwe dynamiek in dit deel van Brussel.”